Paddo's drogen


Bob

Verse paddenstoelen zijn beperkt houdbaar omdat ze vocht bevatten. Om de houdbaarheid te verlengen kunnen de paddenstoelen gedroogd worden zodat ze niet bederven en dus veel langer te bewaren zijn.

De psychoactieve bestanddelen in paddo's kunnen niet goed tegen warmte, het is daarom erg belangrijk de paddenstoelen niet te verwarmen tijdens het drogingsproces aangezien deze daardoor hun effect verliezen. Bewaar de paddo's ook niet in direct zonlicht, dit heeft ook nadelige gevolgen voor de werking.

Hieronder enkele methodes om paddenstoelen te drogen.

1. Zonder hulpmiddelen
De meest eenvoudige manier om paddenstoelen te drogen is ze simpelweg te laten liggen totdat ze zijn uitgedroogd. Snijdt de stammen van de paddenstoelen in de lengte doormidden, zodat ook de binnenkant snel kan uitdrogen.

Leg de paddo's verspreidt op enkele vellen keukenrol (of toiletpapier) zodat deze het vocht kan absorberen. Bedek de paddenstoelen eventueel met wat extra vellen keukenrol. Vervang de keukenrol wanneer deze vochtig is. 

Deze methode is het meest langzame en daardoor niet ideaal, zeker bij grotere hoeveelheden paddenstoelen. De kans bestaat dat de paddo's tijdens het drogen alsnog beschimmelen of bederven.

2. Drogen door middel van luchtcirculatie
Door koude lucht langs de paddo's te blazen wordt het drogingsproces versneld. Snijdt de stammen van de paddenstoelen in de lengte doormidden om de snelheid van het uitdrogen te bevorderen. Leg de paddenstoelen bij voorkeur op een rooster of bijvoorbeeld een zeef, zodat de lucht zo optimaal mogelijk langs de paddenstoelen kan bewegen.

Richt een (tafel)ventilator op de paddenstoelen, de constante stroom van verse lucht zorgt ervoor dat de paddo's binnen enkele dagen kurkdroog zijn. Gebruik in geen geval warme lucht, dit kan het effect van de paddo's negatief beïnvloeden. 

3. Rijst
Rijst staat bekend om zijn vocht absorberend vermogen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij telefoons met waterschade, maar werkt ook perfect voor paddenstoelen.

Neem een weckpot of een ander soort afsluitbare container en vul deze met rijst en de te drogen paddenstoelen. Snijdt de paddenstoelen eventueel in stukken om het proces te versnellen. Gebruik voldoende rijst om de paddenstoelen compleet te bedekken. Schudt de container periodiek om de rijst te circuleren. Met deze methode zijn de paddo's binnen enkele dagen compleet droog.

Bewaren van gedroogde paddenstoelen
Bewaar de gedroogde paddenstoelen bij voorkeur in een afgesloten pot, container of zakje op een koele en donkere plek.


Terugkoppeling

Recommended Comments

Er zijn geen reacties.