Psytopiaan

Members
  • Aantal bijdragen

    0
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Waarderingsactiviteit

  1. Like
    Psytopiaan gaf waardering aan Gonzo in Schimmel op truffels   
    Beetje late reactie, maar ze zien er op zich nog goed uit. Als je ze gewoon vers (met een ruime houdbaarheidsdatum) bij een smartshop hebt gekocht zal er niet zoveel aan de hand zijn en is er waarschijnlijk iets niet helemaal goed gegaan bij het verpakken, of zijn ze op enig moment te warm bewaard (b.v. tijdens de distributie).
     
    Als ze nog nattig zijn kun je ze beter niet meer in het zakje bewaren, maar los tussen wat keukenrol of toiletpapier, zodat de truffels zelf niet vochtig blijven, want dan kunnen ze sneller gaan rotten.
  2. Like
    Psytopiaan gaf waardering aan Gonzo in Truffels vermalen   
    Weet niet of m'n antwoord nog op tijd komt, aangezien je het over vanavond hebt. Fijnmalen op zich heeft geen effect op de werkzame stoffen. Mocht je truffels gaan drogen dan kun je dat het beste doen door ze in kleinere stukjes te snijden en droog te blazen met een ventilator, of door ze tussen wat keukenrol op een droge plaats neer te leggen. De actieve stoffen in truffels kunnen niet goed tegen warmte, dus je kunt ze beter niet drogen door ze b.v. op de verwarming te leggen.
    Wat ik veel mensen hoor doen is de truffels (vers) in kleine stukjes snijden en ze daarna in een beker soep te gooien (pas nadat de soep is gekookt, uiteraard). Zo merk je minder van de smaak, en heeft je maag waarschijnlijk minder problemen omdat het niet alleen met de zurige truffels bezig is.
  3. Like
    Psytopiaan gaf waardering aan urukhai in Hoe maak je magic truffel thee   
    Ik heb al meerdere malen truffelsoep gemaakt. Het werkt opzich hetzelfde als truffel thee maken, maar dan gooi je er cup-a-soup in. Dat is verder niet relevant voor mijn vraag. Mijn vraag is of en hoeveel het scheelt in effect wanneer je de stukjes truffel eruit zeeft. Ik heb in mijn hollanderigheid de neiging om zo zuinig te zijn, dat ik die dikke drap truffelzooi onder in mijn kop soep alsnog doorslik, ik wordt al misselijk terwijl ik het typ. Heeft iemand enig idee hoeveel verschil het maakt, want het liefst zeef ik de truffels eruit.
     
    Het enige wat ik anders doe is dat ik het water aan de kook breng, dan het vuur laag zet zodat het water niet meer kookt en er dan de fijngesneden truffels bij doe. Dit laat ik dan 20 min tot een half uur trekken, waarbij ik er ondertussen doorheen roer. In theorie zou dit ervoor moeten zorgen dat er nóg meer werkzame stof uit de truffel het water in trekt.
  4. Like
    Psytopiaan gaf waardering aan brambolinie in Hoe maak je magic truffel thee   
    Geloof mij, het effect van thee wordt er zeker niet minder om: 2 Dagen geleden geprobeerd met succes. 
    Ik gebruik trouwens een knoflookpers, of hoe het ook heet, voor het fijnmalen van de truffels, dat werkt erg goed.
    Er kan vrijwel niets misgaan, je moet alleen zorgen dat het water net niet meer kookt als je de truffels erin doet.
  5. Like
    Psytopiaan gaf waardering aan reverb in Hoe maak je magic truffel thee   
    @spillebeen: ik maak ook graag thee van truffels en de truffelthee is natuurlijk niet zo best van smaak. Ik maak daarom apart van de truffelthee ook een klein kopje echt hele sterke thee, denk aan een theezak voor een pot en deze in een halve kop (smaak naar keuze). Als de truffelthee zo'n 20mins heeft gestaan (en door de zeef is geweest), dan doe ik de gewone sterke thee erbij (nog redelijk warm). De gewone thee maakt de truffelthee echt drinkbaar. Soms doe ik er nog honing bij.
    De eerst keer deed ik het theezakje bij de truffelthee, maar dan zuigt het theezakje een relatief groot deel van de truffelthee op en die truffelthee krijg je niet meer uit het zakje...
    Dus om je vraag te beantwoorden: ja, sterke (vruchten)thee door de truffelthee maakt deze stukker beter!
  6. Like
    Psytopiaan gaf waardering aan gyan007 in Hoe maak je magic truffel thee   
    Ik twijfel altijd over de effectiviteit van het thee zetten.. Ik ben of bang dat ik het verprutst waardoor het minder effectief is, of dat het sowieso een minder effect geeft.. Daarom eet ik ze gewoon op als een bikkel en probeer niet te kotsen